During the last 1,5 years I had such a fantastic learning journey with INSEAD to obtain the “Leading in a transforming world” certificate.

For me lifelong learning is important and thats why i started in 2020, during Covid, with this online course on INSEAD.

After hard work I can proudly say I get finished 3 modules, and with that I optained the “Leading in a transforming world” certificate:

Leading organisations in disruptive times
Strategy in the age of Digital Disruption
Building Digital Partnerships and Ecosystems

It was definitely a life changing experience and enjoyed it so much!

Eindelijk mocht ik het examen doen voor Agile master. Door corona heeft het erg lang geduurd, mijn synobsis was in 2019 geschreven over de transformatie bij Rabobank – Bijzonder Beheer.

De 2 examinatoren van het Agile Consortium waren: Dick Croes & Theo Gerrits, die mij na een intensieve dag feliciteerde met het behalen van mijn master.

Agile-Master-Nick-Crouse

Met heel veel interesse ben ik de afgelopen week gestart om het boek van de corporate rebels te gaan lezen….dit boek stond hoog op mijn verlanglijstje en was had er nu tijd voor gevonden 🙂

De afgelopen jaar heb ik veel van hun blogs gelezen en daarmee al veel gelezen over de ervaring die rebels hebben opgehaald bij mooie bedrijven en diverse guru’s….altijd heel inspirerend om te lezen en kijken wat toepasbaar was in mijn eigen omgeving.

Gelukkig is het boek ook echt heel goed geworden, het geeft mij heel veel inspiratie, ook het gevoel dat er nog genoeg te doen is maar vooral “wat hebben deze 2 mannen een gave reis gemaakt; een jongens droom waar gemaakt”.

Ik ga de komende periode kijken wat zaken zijn die ik kan toepassen binnen mijn corporate 🙂 ik zal het boek nog vaak opnieuw lezen. Het doel is en blijft ook voor mij om het werk voor mensen leuker en beter te maken.

Dank voor de inspiratie #joostminnaar #pimdemorree #corporaterebels #makeworkmorefun

 

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden…een mooi moment om eens wat scrum examens te doen en mijn theoretische kennis te beproeven.

PSM 1 & PSPO 1 heb ik in 2017 behaald. Doordat ik dit jaar opnieuw wat trainingen gevolgd heb bij Prowareness (PSPO 1 & de nieuwe PSPO 2) leek het mij goed om het einde van het jaar te gebruiken om te proberen wat certificering te behalen….. Dat is gelukt waarbij ik ook tevreden ben op de behaalde scores:

PSPO 2 (86%):

PSM 2 (94%):

PAL 1 (100%):

Pal 1

Vandaag gesproken op het jaarcongres 2019 van het Agile Consortium samen met Diana van Kaam. Over de Agile Transformatie bij Bijzonder Beheer Rabobank. Over onze learnings en groei als agile leider. Maar vooral over hoe agile werken onze teams en ons Bijzonder Beheer Bedrijf in staat stelt om onze klant met financiële stress beter en sneller en met integraal advies te kunnen bedienen! In deze handout staat beschreven welke stappen wij hiervoor in de afgelopen 2 jaar hebben gezet.

This week I went 3 days to Sweden, Stockholm, to visit very interesting & inspiring companies; an agileleadership trip initiated by Prowareness and organized bij VoyEdge.

Thanks for inspiration:

Gigi de Groot

Marianne Rimbark Ericsson

Siri Wikander Scandichotels

Anders Lentell Dynabyte

Kristian Liljefors and Johan Waller Centigo

Patric Palm, Linda Jacobsson, Erik Schön and Peter Koning

Joakim Sundén spotify crisp

Mattias Järnhäll and Anders Lundsgård Scania

 

Nice we Made this journey together:

Peter Koning, Denny de Waard, Jeroen Schroen and Roy van der Kroft prowareness

Gerdinand Bosch avans

Rene van Dordregt and Paul Hollis shell

Anelie Klapwijk, Jeroen Stoter and Marvin Kuivenhoven ns

David Warnink eVision

Natascha Walenberg voyedge

Thijs van Dord, Loek Heijmans, Kim van der Ven, David Jansen and Sylvia van den Berg Rabobank

Na 3 weken vakantie begin ik morgen weer met werken. Heel veel zin in, na veel tijd samen met het gezin te hebben doorgebracht, uitgerust ben en uiteraard ook heel veel nieuwe inspiratie heb opgedaan:

@aarondignan, @marclammers, @peterkoning, @jurriaankamer & @rinivansolingen

Dank voor deze inspiratie! @aarondignan I’m also looking forward to the Dutch version that will be released next month 🙂

Op Dinsdag 2 juli 2019 heb ik een mooi afscheid gehad van de Area Bijzonder Beheer waar ik 2 hele mooie jaren heb gehad.

Veel geleerd en veel mooie stappen gezet met de afdeling. Super trots waar de afdeling nu staat en de weg hiernaartoe. In een volgende blog zal ik de resultaten van de afgelopen 2 jaar delen en tevens zal ik op 10 oktober een presentatie geven over deze mooie transformatie tijdens het Agile consortium event in doorn.

Super leuk om zowel een Roast te krijgen als ook prachtig filmpje vanuit de teams:

 

Binnen de area Bijzonder Beheer hebben wij de teams de mogelijkheid gegeven om als BusDevOps team de volgende stap te maken door meer inzicht te krijgen in de huidige team samenstelling en het voorkeursgedrag van de mensen in het team en het totale team.

Er zijn hier een heleboel tools voor en vaak zijn teams hier zelf ook al mee bezig….wij hebben uiteindelijk gekozen voor Lumina, via Heiske Nonnekes van tomorrowsleadership (aanrader!). In ons geval zijn we met het gedrag begonnen: Lumina Spark, welke 24 eigenschappen onder de loep neemt in 3 verschillende perspectieven (instinctieve, dagelijkse & overbelast).

Uiteraard is het goed voor de teams om te doen, maar ook voor ons eigen MT/Tactisch Overleg (de besturing van het gehele Bijzonder Beheer bedrijf). Wij hebben hier een 24 uur sessie van gemaakt en hebben onze Lumina Spark profielen met elkaar gedeeld en besproken om een goed beeld te krijgen wat onze valkuilen als groep zijn.

Mijn Lumina Spark samenvatting:

Tevens heb ik ook de volgende stap gemaakt bij Heiske Nonnekes van tomorrowsleadership door ook de workshop Lumina Emotions te volgen. Hier hebben we vooral de stap gezet naar mijn emotionele voorkeursgedrag & emotionele drijfveren, welke 16 eigenschappen onder de loep neemt in 3 verschillende perspectieven (instinctieve, dagelijkse & overbelast).

Mijn Lumina Emotions samenvatting:

 

Mijn conclusie:

Ik heb weer veel over mezelf geleerd en de uitkomsten liggen (schrikbarend) dicht bij de werkelijkheid. Uiteraard was niet alles zoals ik het zelf zie maar de grote lijnen zeer zeker wel. Ik ga de komende periode vaker mijn profiel eens erbij pakken bij bepaalde situaties. Ook handig om het met mensen te delen zodat ze een beeld krijgen wie ik ben. Met name wanneer ik in een nieuw team start 😉

Mijn volledige profiel downloaden:

Het is woensdag avond 20 maart en ik ben bezig met de voorbereiding van een presentatie voor het Q1-Q2 event binnen ons bijzonder beheer bedrijf. Jeetje wat hebben we toch mooie stappen gezet de afgelopen 5 kwartalen…..

Mijn doel tijdens tijdens deze 5e Q meeting is iets te vertellen over de mooie stappen die we binnen BusDevOps Squads gezet hebben in het afgelopen kwartaal en welke ambities onze guilds hebben in het komende kwartaal.

Daarnaast wil ik ook wat vertellen over de behaalde IT resultaten in het afgelopen kwartaal en welke ambities onze guilds hebben in het komende kwartaal. Dit verhaal is als aanvulling op de behaalde business ambities in Q1 en de business ambities die er liggen voor Q2. Kortom vanuit Diana van Kaam, Kirsten van den berg en mezelf is er 1 verhaal: vanuit Business & IT. Later op de dag gaan de teams op basis van deze context zelf plannen welke value ze willen leveren voor het bijzonder beheer bedrijf!

De voorbereiding zorgt ervoor dat ik weer even stil sta waar we vandaan komen en waar we inmiddels staan. Het is vandaag de 5e Q meeting….wat een mijlpaal is dat…vandaag doen we de Q meeting namelijk met 60 a 70 man waarbij we alle mensen die met “Change” te maken hebben binnen bijzonder beheer aanwezig zijn en gaan plannen.

Tot slot hebben alle belangrijke stakeholders tijd in de agenda gemaakt om de gehele aanwezig te zijn en doen we gezamelijk de aftrap vanuit 1 team 1 bedrijf.

Als ik dan terug kijk naar 5 maart 2018, onze eerste Q planning dan zag die er echt anders uit…..Dat was een sessie samen met Product managers, proces managers en business analisten, totaal met 12 personen. We waren hier vooral Epics aan het plannen, deze op fysieke borden aan plakken wat vooral als communicatie middel diende richting de DevOps Engineers. Opzich een mooie eerste stap….

Eerste Q planning

De feedback van de eerste Q sessie hebben we gebruikt om de Q sessie te verbeteren: De 2e Q sessie was dan ook met alle 3 de BusDevOps Squads (business, ba & DevOps engineers), totaal 40 mensen. Ook zijn we deze dag bij de gebruikers (operations afdeling) langs geweest om te zien hoe hetgeen wij maken gebruikt wordt.

2e Q planning – Squads (Business & IT)

De logische vervolgstap was dan ook om de 3e Q sessie samen met mensen van de Operations afdeling (gebruikers van het systeem) te doen om samen tot een kwartaal plan te komen. In deze Q sessie hebben we vooral vooral Business Epics proberen te plannen en ook IT ambitities onderdeel gemaakt van de planning.

3e Q planning Squads + Operation afdeling

De 4e Q planning was voor een groot deel vergelijkbaar met de vorige planning sessie waarbij teams deze keer echt zelf keuzes gemaakt hebbben. Welke epics zijn echt nodig? Mooi om te zien dat we de beweging gemaakt hebben naar eigenaarschap & mandaat zodat er binnen de teams de juiste discussie plaats kon vinden.

Tot slot hadden we een gezamelijk event met de Operatie en de BusDevOps Squads waarin de basis is gelegd om echt als 1 bijzonder beheer bedrijf te gaan werken.

4e Q planning Squads + Operation afdeling + Event

Diana van Kaam, Teun Menting & Alexander Brans, wat zijn we toch met mooie en leuke dingen bezig. #Trots. Nu al zin in de Q6 sessie in juni 🙂 en de mooie vervolgstappen die we gaan zetten!