De impact van Agile – Agile Consortium Jaarcongres 2018

De impact van Agile, het jaarcongres van het Agile consortium vond dit jaar plaats in op landgoed Zonheuvel in Doorn. Het is mijn eerste event via het consortium en leuk dat de #Rabobank mede sponsor was. Ze hebben er een mooi programma van gemaakt!, de presentaties die er voor mij uitschoten :

Peter Noordzij – Het hart van Agile

Peter is Tribe lead wholesale banking @Ing en zijn verhaal ging vooral over de hoe hij de Agile verandering heeft aangepakt als manager.

Punten die voorbij kwamen waren oa:

Team vorming, voorbeeld gedrag, continue verbeteren, zelfselectie, prioritering en het continu managen van verandering.

Mijn take away:

 • Samen 1 doelstelling creëren (ook binnen leadership team) en onderlinge afhankelijkheden helder maken en vertrouwen krijgen in elkaar (visualisatie van dit alles helpt enorm om op terug te pakken).
 • CI/CD is cruciaal, maar loopt mee in prioritering business. Bottom-up zorgen dat dit prio krijgt. Zelf erop sturen door vragen erover te blijven stellen (oa in demo’s).
 • Self selectie heeft enorm positieve effect op engagement! Lees boek: Creating Great Teams van Sandy Mamoli & David Mole
 • Hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen prioriteren. Peter gaf een mooi voorbeeld hoe hij dat doet. Het boek Decision-Making-Jossey-bass is een aanbeveling!
 • Om continu te kunnen veranderen moet de focus vooral ook op de onderstroom gelegd worden. De boekentip hiervoor om te lezen: Systemisch TransitieManagement – Maaike Thiecke

Eelco Rustenburg – The SANe way of implementing Agile

Goed verhaal, geweldige manier van presenteren en wat een rust als de omstandigheden om je heen veranderen (op een Agile manier oplossen zonder dit ten kosten te laten gaan van de kwaliteit van de presentatie!).

Punten die voorbij kwam waren oa:

Hoe schaal je Agile, 50% van hetgeen we maken wordt nog steeds niet gebruikt, MVP blijft een vervelende afkorting (zie foto), MVP van Eelco “het moet klein zijn en een beetje pijn doen voor de klant”, in MVP denken maar ook durven!, iets wat geld oplevert is minder belangrijk dan wat de klant vind (oa coolblue), het gaat niet om organisaties veranderen maar om mensen veranderen, mensen hebben geen KPI’s nodig maar een missie, SAFe is het nieuwe Agile, pas op aan wie je SAFe geeft anders wordt het volledig zo geïmplementeerd.

Mijn take away:

 • Toch maar een SAFe training doen om het framework te begrijpen? (ookal gebruiken we nu al onderdelen eruit, zoals een aangepast PI planning).
 • Missie per team bij Bijzonder beheer is the way to go 🙂 mooi compliment voor ons!
 • Nieuwe driekhoek: Purpose, urgency & Play…..eens kijken hoe ik dat kan toepassen binnen Rabobank.

Arko van Brakel – Eigenbelang is teambelang

Wat een energy, goed verhaal en mooie aanknopingspunten! Enorm veel ervaring en mooie voorbeelden over zelforganisatie.

Punten die voorbij kwam waren oa:

Culture eats strategy for breakfast, exponentiele ontwikkelingen zie je niet aankomen, in control is iets anders dan controleren, als je exponentieel groeit kan je niet anders dan loslaten en accepteren dat er fouten gemaakt gaan worden, als je piramides bouwt krijg je mummies, met middel management kan je geen snelheid maken!, mensen hebben van nature geen manager nodig, koppel jonge mensen aan ouderen mensen in je organisatie om te versnellen, autonomie zorgt voor langer werken, team belang is even belangrijk als eigen belang, weten van elkaar wat je wilt bereiken, elkaar helpen en aanspreken op talenten.

Mijn take away:

 • Hoe kan ik het eigenbelang het teambelang maken? Mooi om daar eens in te duiken!
 • Ook ik zorg ervoor dat teams te langzaam gaan 🙂
 • HR, hoe zouden we dat binnen Bijzonder beheer anders kunnen inrichten dan de traditionele manier, mooie handvatten zijn er wel gegeven.