Waarde gedreven kwartaal planning sessies; de weg naar 1 Bijzonder Beheer bedrijf

Het is woensdag avond 20 maart en ik ben bezig met de voorbereiding van een presentatie voor het Q1-Q2 event binnen ons bijzonder beheer bedrijf. Jeetje wat hebben we toch mooie stappen gezet de afgelopen 5 kwartalen…..

Mijn doel tijdens tijdens deze 5e Q meeting is iets te vertellen over de mooie stappen die we binnen BusDevOps Squads gezet hebben in het afgelopen kwartaal en welke ambities onze guilds hebben in het komende kwartaal.

Daarnaast wil ik ook wat vertellen over de behaalde IT resultaten in het afgelopen kwartaal en welke ambities onze guilds hebben in het komende kwartaal. Dit verhaal is als aanvulling op de behaalde business ambities in Q1 en de business ambities die er liggen voor Q2. Kortom vanuit Diana van Kaam, Kirsten van den berg en mezelf is er 1 verhaal: vanuit Business & IT. Later op de dag gaan de teams op basis van deze context zelf plannen welke value ze willen leveren voor het bijzonder beheer bedrijf!

De voorbereiding zorgt ervoor dat ik weer even stil sta waar we vandaan komen en waar we inmiddels staan. Het is vandaag de 5e Q meeting….wat een mijlpaal is dat…vandaag doen we de Q meeting namelijk met 60 a 70 man waarbij we alle mensen die met “Change” te maken hebben binnen bijzonder beheer aanwezig zijn en gaan plannen.

Tot slot hebben alle belangrijke stakeholders tijd in de agenda gemaakt om de gehele aanwezig te zijn en doen we gezamelijk de aftrap vanuit 1 team 1 bedrijf.

Als ik dan terug kijk naar 5 maart 2018, onze eerste Q planning dan zag die er echt anders uit…..Dat was een sessie samen met Product managers, proces managers en business analisten, totaal met 12 personen. We waren hier vooral Epics aan het plannen, deze op fysieke borden aan plakken wat vooral als communicatie middel diende richting de DevOps Engineers. Opzich een mooie eerste stap….

Eerste Q planning

De feedback van de eerste Q sessie hebben we gebruikt om de Q sessie te verbeteren: De 2e Q sessie was dan ook met alle 3 de BusDevOps Squads (business, ba & DevOps engineers), totaal 40 mensen. Ook zijn we deze dag bij de gebruikers (operations afdeling) langs geweest om te zien hoe hetgeen wij maken gebruikt wordt.

2e Q planning – Squads (Business & IT)

De logische vervolgstap was dan ook om de 3e Q sessie samen met mensen van de Operations afdeling (gebruikers van het systeem) te doen om samen tot een kwartaal plan te komen. In deze Q sessie hebben we vooral vooral Business Epics proberen te plannen en ook IT ambitities onderdeel gemaakt van de planning.

3e Q planning Squads + Operation afdeling

De 4e Q planning was voor een groot deel vergelijkbaar met de vorige planning sessie waarbij teams deze keer echt zelf keuzes gemaakt hebbben. Welke epics zijn echt nodig? Mooi om te zien dat we de beweging gemaakt hebben naar eigenaarschap & mandaat zodat er binnen de teams de juiste discussie plaats kon vinden.

Tot slot hadden we een gezamelijk event met de Operatie en de BusDevOps Squads waarin de basis is gelegd om echt als 1 bijzonder beheer bedrijf te gaan werken.

4e Q planning Squads + Operation afdeling + Event

Diana van Kaam, Teun Menting & Alexander Brans, wat zijn we toch met mooie en leuke dingen bezig. #Trots. Nu al zin in de Q6 sessie in juni 🙂 en de mooie vervolgstappen die we gaan zetten!